Acupuncture - Sebuah Perubatan Alternatif

Acupuncture - Sebuah Perubatan Alternatif

Acupuncture sering dikaitkan dengan mengawal kesakitan; di tangan pengamal yang terlatih, ia mempunyai aplikasi lebih luas. Akupunktur adalah sebahagian daripada sistem penjagaan kesihatan China yang boleh dikesan kembali sekurang-kurangnya 2,500 tahun. Teori am akupunktur adalah berdasarkan premis bahawa terdapat corak aliran tenaga (Qi) melalui badan yang penting untuk kesihatan. Gangguan aliran ini dipercayai bertanggungjawab untuk penyakit. Matlamat prosedur ini adalah untuk mengembalikan kesejahteraan dan kesihatan individu. Walaupun ia mungkin kelihatan aneh, akupunktur menggunakan kaedah memasukkan jarum ke dalam titik tertentu di dalam badan. Ia hanya boleh dilakukan oleh individu yang mahir, yang telah menerima latihan dalam. Ia adalah satu kaedah menggalakkan tubuh untuk menggalakkan penyembuhan semulajadi dan meningkatkan fungsi. Akupunktur boleh berkesan sebagai satu-satunya rawatan yang digunakan, atau sebagai sokongan atau tambahan kepada bentuk-bentuk lain rawatan perubatan di banyak gangguan perubatan dan pembedahan. Seseorang perlu sentiasa merancang aktiviti mereka supaya selepas rawatan satu boleh berehat. Ini adalah penting terutamanya untuk beberapa lawatan pertama. Jangan makan makanan yang luar biasa besar sebelum atau selepas rawatan.

Dengan peningkatan globalisasi dan pertukaran pandangan dan parameter lain, sistem perubatan juga cuba untuk masuk ke wilayah yang lain '. Ia adalah satu proses yang berterusan, yang menyebabkan memberikan bertaraf dunia merawat mekanisme dan akhirnya menyebabkan cara yang lebih baik penyembuhan. Oleh kerana terdapat banyak kes-kes yang mewakili keberanian tuntutan merawat oleh satu sistem perubatan mengukuhkan dirinya sebagai lebih tinggi, namun tidak ada jaminan bahawa sistem perubatan tertentu akhirnya akan berjaya dalam memberi bantuan kepada pesakit. Walau bagaimanapun, terdapat percubaan yang pergi dalam mewajarkan keunggulan sistem perubatan tertentu dan ia terpakai kepada semua sistem penyembuhan di dunia. Malah, ia adalah terutamanya hasil daripada globalisasi dipertingkatkan.

Beberapa orang di sebelah barat pagar berfikir bahawa Perubatan Cina terbatas kepada sihir dan mengaitkannya dengan menjadi silap mata. Mereka melihat ia primitif dan kerana asas Perubatan Cina berhutang asal-usul kepada herba atau akupunktur, ia adalah sebahagian besarnya berkaitan dengan salah satu lagi istilah, kesan plasebo. Perubatan Cina adalah sebahagian besarnya diambil semasa sebagai tidak bekerja ketika datang untuk mengubati penyakit yang serius dan tulen atau penyakit. Lebih-lebih lagi, Perubatan Cina diambil sebagai condong purba ke arah kerohanian, dan banyak lagi diambil sebagai jatuh dalam kategori amalan penyembuhan agama.

Walau bagaimanapun, hakikat perkara itu adalah sama sekali berbeza. Perubatan Cina sebenarnya sistem yang jelas dan bebas daripada pemikiran dan amalan yang mengambil masa yang agak lama untuk berkembang dan mencapai peringkat semasa. Perubatan Cina menghampiri tubuh manusia dan cuba untuk mengembalikannya dengan pemahaman kemajuan dan kemahiran pengawetan. Itu adalah di mana ia mendapat populariti yang besar bukan sahaja di kawasan-kawasan di mana ia telah ditubuhkan tetapi juga di kawasan-kawasan dunia yang jauh.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar